Voedselallergie treft in Europa bijna 20 miljoen kinderen en volwassenen. Een groot deel van deze voedselallergieën ontstaat omdat iemand eerst een andere overgevoeligheid heeft ontwikkeld. Het best gekende voorbeeld van een gecombineerde allergie is die voor fruit en groenten. Die wordt voorafgegaan door hooikoorts (de reactie waarbij een patiënt overgevoelig reageert op het stuifmeel van bomen).

Recent toonden wetenschappers van de onderzoekseenheid Allergologie van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met het UZA, voor het eerst aan dat ook het gebruik van cannabis ernstige allergieën kan veroorzaken.

cannabis allergie

Gebruikers van cannabis worden daarbij niet alleen allergisch aan cannabis, maar gaan niet zelden ook (ernstige) allergieën voor groenten en fruit vertonen. Ook producten zoals bier en wijn, afgeleid van fruit en groenten, kunnen bij deze patiënten overgevoelige reacties uitlokken.

De Antwerpse wetenschappers willen deze eerste vaststelling bevestigen door middel van een grootschaliger onderzoek van patiënten met cannabisallergie. Prof. dr. Didier Ebo: "Daarnaast willen we een eenvoudige test ontwikkelen om op een correcte manier de diagnose van cannabisovergevoeligheid te kunnen stellen."

Voor dit onderzoek zoekt de onderzoekseenheid Allergologie naar cannabisgebruikers die vermoeden dat zij een cannabis- en/of groente- en/of fruitallergie hebben. Mensen die dergelijke allergieën bij zichzelf vermoeden, kunnen contact opnemen met de raadpleging immunologie-allergologie van het UZA via het nummer 03 821 35 26 of via e-mail op i1470250626m259440079m166260812u916188747n647020856o462252288l2010765162o1174180909g776547340i565058254e2076273851@464538228u998369483z254875963a510497334.1548281891b1524223540e347067829. Uiteraard wordt absolute geheimhouding van de informatie gewaarborgd.