04 Jun 2018

Medicinale cannabis legaliseren in België

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 6 comments

Minister De Block is nu toch van plan om medicinale cannabis in België te legaliseren, tenminste wat de productie ervan betreft. De precieze inhoud van het nieuwe KB is tot nu toe niet duidelijk, maar de streefdatum is om dit voor het einde van de regeerperiode in 2019 te publiceren. Cannabisolie zou echter buiten de wet blijven vallen.

medicinale cannabis

Lees meer »

10 Jul 2017

Richtlijnen cannabisgebruik

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Na de Verenigde Staten is nu ook in Canada het debat rond legalisering van cannabis volop aan de gang. Daarom publiceerde het Canadese 'Centre for Addiction and Mental Health' (CAMH) 10 wetenschappelijk onderbouwde en door gezondheidsexperts onderschreven aanbevelingen om gezondheidsrisico's bij cannabisgebruik te beperken.

cannababis veiliger gebruiken

Lees meer »

07 Feb 2017

Cannabis onder controle. Hoe?

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 2 comments

In december 2016 werd het boek 'Cannabis onder controle, hoe?' voorgesteld. De auteurs econoom Paul De Grauwe, criminoloog Tom Decorte en toxicoloog Jan Tytgat geven een duidelijke boodschap: "Legaliseer de productie en het gebruik van cannabis". Ze doen ook enkele concrete voorstellen over hoe dit in zijn werk kan gaan.

cannabis onder controle, hoe?

Lees meer »

10 Okt 2016

Medicinale cannabis via Medcan

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 5 comments

Mensen met ernstige aandoeningen die wilden gebruikmaken van medicinale cannabis kunnen beroep doen op MEDCAN vzw. Dit is de nationale belangenvereniging voor medicinale cannabis. Hieronder hun video:

Alle practische info is te vinden op de website: www.medcanvzw.be

 

02 Apr 2016

Cannabis en psychosegevoeligheid

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Is er een samenhang tussen cannabisgebruik en de ontwikkeling van een psychotische stoornis (= contact met de realiteit verliezen)? De wetenschappelijke wereld is er nog niet uit hoe het nu precies zit. Het blijkt nog steeds kort door de bocht te zijn om te stellen dat 'cannabis een psychose kan veroorzaken'. Onderzoekers constateren wel dat er meer cannabisgebruik voorkomt bij mensen met psychosegevoeligheid en psychotische stoornissen.

cannabis psychosegevoeligheid

Lees meer »

25 Okt 2015

Cannabis allergie

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Voedselallergie treft in Europa bijna 20 miljoen kinderen en volwassenen. Een groot deel van deze voedselallergieën ontstaat omdat iemand eerst een andere overgevoeligheid heeft ontwikkeld. Het best gekende voorbeeld van een gecombineerde allergie is die voor fruit en groenten. Die wordt voorafgegaan door hooikoorts (de reactie waarbij een patiënt overgevoelig reageert op het stuifmeel van bomen).

Recent toonden wetenschappers van de onderzoekseenheid Allergologie van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met het UZA, voor het eerst aan dat ook het gebruik van cannabis ernstige allergieën kan veroorzaken.

cannabis allergie

Lees meer »

23 Jun 2015

Hoe beperken cannabisgebruikers de risico's?

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 2 comments

Hoe beoordelen cannabisgebruikers zelf de risico's van hun gebruik? Waar houden ze rekening mee om risico's van hun gebruik te verminderen? De onderzoekers van de Global Drug Survey analyseerden de antwoorden van 37.000 cannabisgebruikers wereldwijd en die van enkele experts.

cannabis risico's verminderen

Lees meer »

16 Jun 2015

Medicinale cannabis wordt legaal in België

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 14 comments

Sneller dan verwacht zorgt minister van Volksgezondheid Maggie De Block voor een doorbraak wat betreft het gebruik van medicinale cannabis in België. Tot nu toe gaat het nog om een 'doorbraakje', want voorlopig komt slechts 1 middel in aanmerking.

medicinale cannabis

Lees meer »

Terug naar boven