Vanaf 1 september 2003 werd in Nederland medicinaal gebruik van cannabis toegestaan. Het is dus op doktersrecept verkrijgbaar bij een apotheek. Er blijken voldoende aanwijzingen te zijn dat het klachten bij sommige aandoeningen kan verlichten. Berhalve in Nederland is het voorschrijven van medicinale cannabis ook toegestaan in Canada en enkele staten van de USA. In België blijft het vooralsnog verboden, maar in principe kan de eigen huisarts wel een voorschrift maken om de Nederlandse medicinale cannabis te verkrijgen.

cannabis  medicinaal gebruik

Op voorschrift

Medicinale cannabis is niet vrij verkrijgbaar. Het is aan de arts om te bepalen in welke situatie en bij welke aandoening medicinale cannabis een geschikte keuze is voor een patiënt. Omdat de werking ervan nog niet onomstotelijk bewezen is wordt het eerder voorgeschreven wanneer gangbare behandelingen en medicatie niet of onvoldoende effect hebben. In sommige gevallen ook om de ongunstige bijwerkingen van andere medicatie te verminderen.

Medicinale cannabis wordt onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt, om te voorkomen dat het onzuiverheden (zoals onkruidbestrijders, schimmels en bacteriën) bevat. De hoeveelheid THC ligt tussen 5 en 20%.

Negatieve bijwerkingen komen over het algemeen weinig voor. Wanneer ze toch voorkomen zijn ze het gevolg van te hoge doseringen of van combinaties met middelen die de bijwerkingen kunnen versterken, zoals alcohol.

Het wordt afgeraden om medicinale cannabis gewoon te roken in een 'joint', wegens de schadelijke effecten voor de longen. Het wordt patiënten aangeraden om het te verwerken in thee of om een verdamper ('vaporizer') te gebruiken.

Indicaties

Cannabis zou geen genezende werking hebben, maar wel allerlei symptomen kunnen verlichten. Het gaat vooral om:

  • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade,
  • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids,
  • verminderen van de bijwerkingen van bestraling of medicatie (bij kanker en aids),
  • chronische pijn (bijvoorbeeld bij beschadiging van zenuwbanen),
  • syndroom van Gilles de la Tourette.

Daarnaast wordt er melding gemaakt van gunstige effecten bij migraine, chronische slaapproblemen, ziekte van Parkinson en het verlagen van de oogdruk bij glaucoom. Er zijn ook aanwijzingen dat cannabis de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen. Meer omstreden is de toepassing van cannabis bij ADHD (waar vooral in de USA mee geëxperimenteerd wordt).

medicinale cannabis

Meer informatie bij het Bureau voor Medicinale Cannabis
Informatiebrochure voor patiënten (pdf)