Recent kwam 'Spice' in het nieuws na de ontmanteling van een illegaal 'laboratorium' waar het goedje in grote hoeveelheden geproduceerd werd. Het wordt o.a. via het internet verkocht als 'kruidenmengsel', dat niet bedoeld is voor menselijke consumptie maar gebruikt kan worden als een soort wierook. Wanneer het gerookt wordt veroorzaakt het cannabisachtige effecten.

spice, synthetische cannabinoiden

Op de verpakking staat meestal een groot aantal kruiden vermeld, die na analyse niet altijd teruggevonden worden. Wat wel teruggevonden wordt zijn 'synthetische cannabinoïden' of andere stoffen die niet verwant zijn aan THC, maar wel gelijkaardige effecten kunnen geven na gebruik. Deze stoffen worden vloeibaar gemaakt, waarna een kruidenmengsel ermee besproeid wordt.

Er bestaan ondertussen verschillende merknamen waaronder het product verkocht wordt, zoals Spice Gold, Spice Silver, Yucatan Fire, Sence, Chill X, enz. Deze namen kunnen snel veranderen of verdwijnen, omdat de producenten ervan steeds nieuwe samenstellingen bedenken om een stap voor te blijven op mogelijke wettelijke verbodsbepalingen.

Er is nog maar weinig bekend over de gevolgen die deze producten kunnen hebben na gebruik. Het gaat eigenlijk om 'designer drugs', waarvan de gebruiker nooit precies weet welke stoffen ze bevatten en in welke hoeveelheid. Het effect is dus dikwijls onvoorspelbaar. In Duitsland werd melding gemaakt van mensen die acuut psychotisch werden na gebruik. Men sluit niet uit dat een 'overdosis' met dodelijke gevolgen mogelijk zou zijn. Verder zijn er aanwijzingen dat er snel 'tolerantie' kan ontstaan waardoor het risico op afhankelijkheid toeneemt.

Meer info op de website van de EMCDDA