De meeste mensen gebruiken cannabis omwille van de positieve effecten die ze erdoor ervaren. Maar regelmatige gebruikers en 'veelblowers' krijgen de neiging om steeds meer te gaan blowen om het gewenste effect te bereiken, en soms lukt zelfs dat niet meer...  

Je hebt dan te maken met het 'tolerantie effect', wat er eigenlijk op wijst dat je veel te veel gebruikt. Je wordt niet meer 'high' of 'stoned', alleen maar suf of kregelig. Of je krijgt last van allerlei nadelen die niet meer opwegen tegen de voordelen. Strikt genomen ben je dan ook je geld aan het oproken zonder dat je er nog iets voor terug krijgt. Regelmatig je blowpatroon doorbreken en pauzes inbouwen verlaagt je tolerantie, laat je meer effect ervaren, spaart je geld uit en spaart je longen! Kortom: 'less is more'.


Tips om te minderen met blowen: light

 • Las regelmatig pauzes in. Spreek met jezelf af op welke dagen je blowt en op welke dagen niet. Blow minstens 2-3 dagen per week niet.
 • Stop minder wiet/hasj in je joint of pijp. Matige gebruikers halen 5 tot 8 joints uit een gram. 
 • Haal geen grote voorraad in huis. Hoe groter je voorraad hoe meer je de neiging zal hebben om meer te blowen.
 • Bewaar je voorraad niet op een zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaats. Hoe meer in het zicht, hoe meer je 'getriggerd' wordt. Hou het ook niet op zak, want dan is het voortdurend binnen handbereik. M.a.w. ga 'de kat niet bij de melk zetten' als je wil minderen. 
 • Heb je zin om te blowen, ondanks je voornemen om te minderen, stel het dan uit met een half uur. 'Zin hebben' gaat na een tijdje meestal vanzelf over. Zoek afleiding en zet je gedachten op iets anders.
 • Als je sterke gewoontes hebt om te blowen, bijvoorbeeld als een vast 'ritueel' wanneer je thuiskomt van het werk, verander dan iets aan dat patroon. 
 • Spreek met jezelf een uur af waarbij je voor een bepaald tijdstip niet blowt. Bijvoorbeeld: 'niet voor 8 uur 's avonds'.
 • Als je dikwijls 's morgens al een joint blowt omdat je sterke zin hebt, dan heb je mogelijk eerder te maken met afkickverschijnselen van tabak. Nicotine is immers sterk lichamelijk verslavend. Hou het bij tabak, of gebruik nicotinevervangers.
 • Gebruik je cannabis om te kalmeren of te ontspannen? Of om te kunnen slapen? Vermijd of verminder je caffeïnegebruik. Veel koffie drinken kan je bijna onmerkbaar een opgejaagd gevoel geven en is dikwijls een 'trigger' om iets kalmerends te nemen, zoals cannabis of alcohol. Maak gebruik van alternatieven om tot rust te komen: ontspanningsoefeningen, meditatie, yoga, mindfulness oefeningen, massage, kruidenthee, homeopathische middelen,...
 • Zoek geen blowende vrienden op, wanneer je die dag gepland hebt om niet te gebruiken. Maak van de gelegenheid gebruik om andere vrienden of kennissen op te zoeken. Kom je toch in contact met 'mede-blowers', laat dan snel verstaan dat het die dag niet hoeft. Oefen desnoods op voorhand hoe je zal weigeren.
 • Spreek je voornemen om te minderen (of te stoppen) uit tegen enkele mensen die je vertrouwt. Het maakt je voornemen 'echter'. 

Meer tips om te minderen met blowen

Betrap je jezelf erop dat je de goede voornemens snel weer uit het oog verliest en dat je gemakkelijk terugvalt in een patroon van doorlopend blowen? Maak jezelf niets wijs en pak het wat systematischer aan.

 • Hou een 'blowdagboek' bij.
 • Stel haalbare doelen en maak concrete afspraken met jezelf.
 • Versterk je motivatie door een afweging te maken van de voor- en nadelen van je gebruik.
 • Maak een onderscheid tussen wat je verwacht van blowen en wat het echte gevolg is wanneer je het doet.
  Lees meer over 'magische verwachtingen' 
 • Leer je valkuilen te herkennen en gebruik alternatieven.
 • Zorg goed voor jezelf.
 • Zoek steun bij anderen.
 • Lees meer hierover op de website van De DrugLijn:
  Tips voor meer controle over je gebruik

Je kan ook gebruik maken van het geautomatiseerde zelfhulpprogramma op de website van De DrugLijn:

Wil je ondersteund worden door een hulpverlener?