De website 'Drughulp.be' richt zich op de zogenaamde 'partydrugs' (XTC, speed, cocaïne en GHB). Het informatieve gedeelte werd online gezet. Naar analogie met Alcoholhulp en Cannabishulp zal in de nabije toekomst ook een zelfhulpprogramma en een online begeleidingsprogramma ontwikkeld worden.

Drughulp.be

Drughulp richt zich op het gebruik van de zogenaamde 'partydrugs', met name: XTC, speed, cocaïne en GHB. Hoewel de term 'partydrugs' niet volledig de lading dekt, hebben de meeste gebruikers ervan deze middelen leren kennen tijdens het uitgaan en ze in deze context ook voor de eerste keer uitgeprobeerd.

In het informatieve gedeelte van de website komen volgende elementen aan bod:

  • Productinformatie met eigenschappen, effecten, risico's en tips voor zo veilig mogelijk gebruik.
  • Een interactieve checklist voor uitgaanders. Na het invullen krijgen deelnemers te zien waar ze goed scoren, waar ze dringend over moeten nadenken en waar ze ernstige risico's lopen. Het idee is gebaseerd op een gelijkaardige module op de website 'Drugs en uitgaan' van het Trimbos instituut.
  • Zelftests per middel (overgenomen van De DrugLijn en Jellinek).
  • Thema's: 'Wat is problematisch gebruik?', 'Gebruikspatronen' en 'Wetgeving'.
  • Getuigenissen van gebruikers.
  • Een FAQ rubriek.
  • Informatie voor mensen uit de omgeving van (overmatige) gebruikers: ouders, broers en zussen, partners en vrienden.
  • Informatie over hulpverlening
  • Publiek forum

Zoals bij de overige projecten is op elke pagina een link voorzien naar een contactformulier waarmee bezoekers rechtstreeks (en anoniem) een vraag kunnen richten aan De DrugLijn. Bij de medewerkers van De DrugLijn kan iedereen (gebruikers en mensen uit de omgeving) zijn of haar verhaal kwijt en  informatie verkrijgen rond producten en hulpverlening.

Op diverse pagina's en in de 'footer' zijn een heel aantal links verwerkt naar andere relevante websites.

Naar analogie met Alcoholhulp en Cannabishulp zal in de komende maanden een zelfhulpprogramma en een online begeleidingsprogramma uitgewerkt worden. In het laatste zullen deelnemers begeleiding kunnen krijgen door een professionele hulpverlener via een chatmodule.

De ontwikkeling van deze website wordt gefinancierd door het Verslavingsfonds en het RIZIV.

www.drughulp.be