Volgens het laatste uitgaansonderzoek van de VAD blijkt er een dalende trend op te treden wat betreft cannabisgebruik tijdens het uitgaan. Feestvierders zouden ook meer rekening houden met gezondheidsrisico's.

uitgaansonderzoek vad

Het laatstejaarsgebruik van cannabis door uitgaanders daalde van 47,8% in 2003 naar 32,4% in 2012. Ook het regelmatig gebruik van cannabis gaat van 31,5% in 2003 naar 14,0% in 2012! Nieuwe synthetische drugs ('legal highs') zoals mephedrone en synthetische cannabinoïden komen slechts beperkt voor. Nochtans worden GHB en ketamine door een kleine groep zeer regelmatig gebruikt. Gebruik van cocaïne en XTC is ongeveer op hetzelfde peil gebleven als in 2003.

Opmerkelijk is dat uitgaanders over het algemeen minder risico's blijken te nemen dan vroeger. Minder mensen gaan verschillende drugs door elkaar nemen of combineren met alcohol. Er wordt meer aandacht gegeven aan voldoende water drinken tijdens een nachtje dansen en er wordt minder met de wagen gereden wanneer men onder invloed is.

In een persbericht belicht de VAD dat er de laatste jaren in Vlaanderen twee peergerichte projecten in het uitgaansleven werden opgezet: Breakline en Vitalsounds. Deze sturen terzake opgeleide jongeren naar uitgaanssettings om de bezoekers te informeren en te sensibiliseren.
Beide initiatieven worden ondersteund door de VAD. En met Quality Nights richt VAD zich op het investeren in een gezonde uitgaansomgeving en op het uitvoeren van structurele preventieve maatregelen. Sinds oktober 2012 tekenden 15 toonaangevende clubs en events het ‘Quality Nights Charter’. Daarmee verbinden ze zich ertoe deze maatregelen uit te voeren.

Lees het volledige persbericht
Artikel in De Standaard