Recent liet John W. Hoffman, ontwikkelaar van synthetische cannabinoïden, nog een waarschuwing horen wat betreft het gebruik van deze middelen. Hij maakte deze stoffen (waaronder JWH-018 en JWH-073) een 15-tal jaren geleden in het kader van wetenschappelijk onderzoek aan de Clemson universiteit. Synthetische cannabinoïden werden echter niet ontwikkeld voor consumptie als genotsmiddel, aldus Hoffman.

synthetische cannabinoiden

Cannabinoiden werken in op de gelijknamige receptoren in de hersenen. Deze receptoren zouden een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van osteoporosis, leverziektes en sommige soorten van kanker. Ze blijken een werkzame factor bij het reguleren van  eetlust, stemming, pijn en ontstekingsreacties. In dit kader werden synthetische cannabinoïden geproduceerd en werd ermee geëxperimenteerd in labo's en bij dierenproeven.

De synthetische cannabinoïden worden al een tijdje geproduceerd om te verkopen als genotmiddel (onder namen zoals 'Spice', 'K2', 'Yucatan Fire', 'Blaze', enzovoort), dikwijls via internet. Aanvankelijk liet men het uitschijnen dat het om kruiden of kruidenextracten ging die het effect van cannabis zouden nabootsen.

Uit onderzoek zou nu blijken dat de aanwezige kruiden (als die al aanwezig zijn) geen psychische effecten veroorzaken. De effecten zijn volledig toe te schrijven aan de synthetische elementen. De producten bevatten ook geen natuurlijke THC (en evenmin cannabidiol wat in echte cannabis de effecten van THC mildert).

Huffman legt er de nadruk op dat de synthetische cannabinoïden nooit werden onderzocht op mensen en dat ze mogelijk toxisch kunnen zijn op lange termijn. ''Again, I would emphasise the risk people are taking when they smoke these products. We simply don't know what the health effects might be.''

Bij analyses werden naast de synthetische cannabinoïden ook nog synthetische opioiden en cathinonen, stimulerende middelen en zelfs benzodiazepines (tranquilizers) aangetroffen...