Stoppen met cannabis wanneer je veel gebruikt en er problemen door krijgt, wordt dikwijls onderschat. Niet in het minst door andere gebruikers die slechts af en toe gebruiken en er geen problemen mee hebben. Gebruik je echter veel en langdurig, dan is de kans reëel dat je afkickverschijnselen kan krijgen. Wil je stoppen met cannabis, hoe doe je dat dan? Plots of geleidelijk?

Wat kan je verwachten als je stopt?

Hoewel sommigen er weinig of geen last door ondervinden, zullen zware gebruikers in veel gevallen ontwenningsverschijnselen ervaren. Hoe meer je gebruikt, hoe groter de kans. Ontwenning van cannabis heeft meestal volgende kenmerken:

 • Slaapproblemen. Waaronder moeilijk inslapen, levendige dromen en soms nachtmerries.
 • Zenuwachtigheid, en rusteloosheid. Soms ook angstgevoelens.
 • Prikkelbaarheid en grotere kans op agressieve uitbarstingen.
 • Verminderde eetlust.
 • Eerder zelden: maag- en darmproblemen, rillingen, zweten, depressieve gevoelens.

Ontwenningsverschijnselen van cannabis beginnen doorgaans de tweede dag na het stoppen. De piek zit tussen dag 2 en dag 6. Meestal blijven symptomen een 14-tal dagen voelbaar. Na intens gebruik kan dit oplopen tot 4 of 6 weken.

De symptomen op zich zijn niet gevaarlijk en gaan vanzelf weer voorbij. Ze verschillen in feite niet zo veel van de symptomen wanneer iemand onder stress staat. Er is 1 belangrijk verschil. Als je een cannabis gebruiker bent dan heb je een manier om onmiddellijk van je symptomen verlost te raken, namelijk terug gebruiken...

Plots stoppen of geleidelijk?

Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord op. De meeste gebruikers die stopten zijn meestal voorstander van de methode die ze zelf toepasten. Sommigen zweren dus bij 'cold turkey', anderen bij geleidelijk afbouwen.

Onderzoeken in dit verband geven evenmin uitsluitsel. Plots stoppen verdient meestal de voorkeur wanneer je maar af en toe gebruikte. Voor zwaardere gebruikers kunnen beide methodes werken, maar ze hebben allebei voor- en nadelen.

 • 'Cold turkey' heeft het voordeel van de duidelijkheid. Je trekt een lijn waar je niet meer overheen wilt. De kans op sterkere afkickverschijnselen is echter groter. Een moeizame ontwenning verhoogt de kans op herval.
 • Het geleidelijk afbouwen vermindert de hevigheid van de ontwenning. Maar maakt de kans weer groter dat je blijft uitstellen om de knoop door te hakken.

Zijn er hulpmiddelen bij de ontwenning?

In tegenstelling tot ontwenning van alcohol of heroine, is er geen specifieke medicatie beschikbaar voor ontwenning van cannabis. Meestal worden er wel enkele gedragsadviezen gegeven:

 • Hou jezelf bezig en zoek afleiding. Stress en angstgevoelens zijn moeilijker te bemeesteren wanneer je geest niets te doen heeft. 
 • Kauwgom kan je mond bezig houden. Voor sommigen een manier om de orale behoeftes te bevredigen.
 • Bewegen: wandelen, joggen, zwemmen, fietsen... Lichaamsbeweging mildert stress en opgejaagdheid en kan ook helpen om beter te slapen.
 • Ontspanning voor het slapen. Een warm bad of douche, ontspanningsoefeningen, meditatie, yoga,..., maken je rustiger. Kalmerende thee of kruidentabletten kunnen ook helpen. Het is overigens geen ramp wanneer je een aantal nachten minder goed slaapt, dat slaaptekort haal je daarna snel weer in.
 • Veel water drinken. Dit zou volgens sommigen de ontgiftiging versnellen.
 • Lichtere maaltijden met weinig vet. Vooral wanneer je last zou hebben van maag-darmklachten.
 • Caffeïne zoveel mogelijk vermijden, zeker 's avonds. Caffeine kan onrust, angstgevoelens en slapeloosheid in de hand werken.

Wat als het heel erg wordt?

Heb je extreem veel last van de afkick, dan kan je overwegen om tijdelijk medicatie te nemen in samenspraak met je huisarts. Een licht kalmerend- of inslaapmiddel kan je dan door de ergste piek heen helpen. Echter enkel te gebruiken gedurende 1 of maximum 2 weken. Want het zijn louter tijdelijke hulpmiddelen die eigenlijk op termijn niets oplossen.

Antidepressiva, wanneer je last krijgt van somberheid, zijn doorgaans af te raden tijdens de ontwenning. Uit onderzoek blijkt dat antidepressiva onrustgevoelens, en dus de kans op herval, doen toenemen. Is er sprake van een effectieve depressie, dan kunnen antidepressiva wel overwogen worden, maar pas een drietal weken na de stop met cannabis.

Experimenteel werden in klinische studies ook THC-tabletten toegediend, met geleidelijk minderende dosissen. Dit bleek bij sommige zware gebruikers de kans op een snel herval te doen afnemen. Deze tabletten zijn echter niet in de handel verkrijgbaar.

Zorg ervoor dat je een plan hebt

Als je succesvol wil stoppen met cannabis, is waarschijnlijk het belangrijkste punt dat je een soort plan hebt. Een sterk voornemen om te stoppen is een noodzakelijke voorwaarde, maar is vaak niet voldoende om ook gestopt te blijven.

 • Hoe ga je eventuele ontwenning, maar vooral craving (een sterk verlangen om te gebruiken) opvangen?
 • Hoe ga je de vrijgekomen tijd doorbrengen?
 • Welke mensen en plaatsen kan je best vermijden?
 • Wat ga je doen als je toch een keer hervalt?
 • Als cannabis heel je leefwereld domineerde, hoe ga je dan nieuwe doelen nastreven die je belangrijk vindt? Wat vind je waardevol?

Verwant artikel: Tips om te minderen met blowen