Het grootste onafhankelijke drugsonderzoek ter wereld is gestart en kan ook jouw hulp gebruiken.

global drug survey

Doel van de Global Drug Survey is om meer dan 120.000 gebruikers online een vragenlijst te laten invullen. De enquête gaat (anoniem) na hoe jij alcohol, tabak, andere drugs en medicatie gebruikt. Ze loopt momenteel al in Australië en de VS, maar wordt nu ook in Europa gelanceerd. In België wordt de organisatie van deze enquête opgenomen door de Hogeschool Gent samen met partners zoals de UGent en De Morgen.

Er wordt veel over alcohol en drugs gepraat, maar niet altijd met kennis van zaken. Anderzijds richten onderzoekers zich vaak uitsluitend op de negatieve aspecten en vergeten dat gebruikers niet gebruiken om in de problemen te geraken, maar voor de positieve effecten en het plezier. Bedoeling van de enquête is om vragen te beantwoorden zoals: welke nieuwe drugs zijn er in omloop? Welke worden genomen als zelfmedicatie of om prestaties te verbeteren? Waarom minderen gebruikers? Wat zijn de positieve effecten? En hoe beschermen gebruikers zich tegen de nadelen?

Met de resultaten van het onderzoek, die volgend jaar bekend worden gemaakt, kunnen spoedartsen, preventiewerkers en andere hulpverleners aan de slag. Zij kunnen leren hoe gepast te reageren of te anticiperen op eventuele problemen. Volgens de HoGent is de bevraging "relevant voor mensen die drugs gebruiken, drinken, fout gaan, onder invloed zijn, zelf kweken of gewoon nieuwsgierig zijn naar de wereld rondom hen". Tina Van Havere, onderzoekster aan de HoGent, stelt vast dat veel gebruikers zich houden aan bepaalde grenzen en veiligheden inbouwen. "En dat ze drugs gebruiken als een deel van hun levensstijl naast andere activiteiten. We zien ook heel wat solidariteit tussen gebruikers. Net zoals elke burger willen drugsgebruikers een geïnformeerde keuze maken."

Tot 20 december is de enquête hier te vinden: http://www.globaldrugsurvey.com/GDS2015/