Minister De Block is nu toch van plan om medicinale cannabis in België te legaliseren, tenminste wat de productie ervan betreft. De precieze inhoud van het nieuwe KB is tot nu toe niet duidelijk, maar de streefdatum is om dit voor het einde van de regeerperiode in 2019 te publiceren. Cannabisolie zou echter buiten de wet blijven vallen.

medicinale cannabis

Medicinale toepassing

Medicinale cannabis zou allerlei symptomen van ernstige fysieke problemen kunnen verlichten, zoals:

  • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade,
  • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids,
  • verminderen van de bijwerkingen van bestraling of medicatie (bij kanker en aids),
  • chronische pijn (bijvoorbeeld bij beschadiging van zenuwbanen),
  • syndroom van Gilles de la Tourette.

Daarnaast wordt er melding gemaakt van gunstige effecten bij migraine, chronische slaapproblemen, ziekte van Parkinson en het verlagen van de oogdruk bij glaucoom. Er zijn ook aanwijzingen dat cannabis de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen. Meer omstreden is de toepassing van cannabis bij ADHD (waar vooral in de USA mee geëxperimenteerd wordt). De laatste jaren kwam ook het positieve effect bij bepaalde vormen van epilepsie in het nieuws, na het gebruik van cannabisolie.

Cannabisolie

Cannabisplant bevat ongeveer honderd verschillende werkzame stoffen. De bekendste zijn cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC). Van beide stoffen worden oliën gemaakt. CBD-olie heeft geen psychoactieve bijwerkingen (je wordt er dus niet 'high' van), maar kan wel geneeskrachtig zijn..

Minister De Block liet echter duidelijk verstaan dat er geen sprake kan zijn van het legaliseren van cannabisolie. Op TV Limburg verklaarde ze: "Het is een instabiel product, dat geen gekende geneeskrachtige werking heeft en gevaarlijk is. Ik zal de olie niet erkennen, en ik denk ook niet dat mijn opvolgers dat ooit zullen doen."

Bovenstaande uitspraken wekken verbazing, zeker nu er meer en meer berichten zijn die erop wijzen dat cannabisolie ernstige vormen van epilepsie kan onderdrukken. In België kwam dit recent in het nieuws naar aanleiding van een 9-jarig meisje met een extreme vorm van epilepsie. Gelijkaardig nieuws werd gehoord in de VS, Engeland, Nederland, en andere landen.

Cannabisteelt legaliseren

Met een nieuwe regeling wil Minister De Block in eerste instantie tegemoet komen aan bedrijven die op grote schaal medicinale cannabis willen produceren. Zoals het Limburgse bedrijf Rendocan dat 15 hectare heeft klaarliggen voor de teelt. Het gaat dan om 'uitgezuiverde' plantjes, met zo weinig mogelijk psychoactieve effecten. Deze kunnen dan ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek en de productie van bepaalde geneesmiddelen.
Lees meer in dit Knack artikel

Voorlopig is enkel het middel 'Sativex' legaal in België verkrijgbaar. Het wordt toegepast bij MS patiênten, met zware spasmen.

Mensen met andere ernstige aandoeningen die willen gebruikmaken van medicinale cannabis kunnen beroep doen op MEDCAN vzw. Dit is de nationale belangenvereniging voor medicinale cannabis.
Alle practische info is te vinden op de website: www.medcanvzw.be