15 Jun 2015

Jongeren en cannabisproblemen

Categorieën: Cannabis, Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Recent verscheen het rapport van de VVBV (De Vlaamse Vereniging van Behandelingcentra Verslaafdenzorg) met recente cijfers over hun werking. Opvallendste gegeven is hierin het stijgend aantal jongeren dat bij de drughulpverlening terecht komt in verband met cannabis. Vroeger waren het vooral 20-jarigen die vastliepen in overmatig gebruik. De laatste jaren is daar een groep van 15-19 jarigen bijgekomen.

rapport VVBV

Lees meer »

26 Feb 2015

TOP Cannabis training

Categorieën: Cannabis, Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Je koos ervoor om niet meer te blowen en toch ‘overkomt’ het je telkens weer?

De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een online training die maakt dat men minder 'automatisch' gaat blowen. Hiervoor worden de 'aandachtsbias' en de 'toenaderingsbias' hertraint. De 'toenaderingsbias' is de neiging om in de richting van cannabis of blow-attributen te bewegen en zo te gaan blowen.

TOP training cannabis

Lees meer »

17 Feb 2015

Vreemde dromen na stoppen met cannabis

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 7 comments

Gebruikers die stoppen of aanzienlijk minderen na veel en langdurig geblowd te hebben beschrijven vaak (in)slaapmoeilijkheden, maar ook opvallend levendige of 'rare' dromen. In een artikel op vice.com legt neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger uit hoe dat komt.

vreemde dromen na stoppen met cannabis

Lees meer »

26 Jan 2015

Slimkicken.be

Categorieën: Cannabis, Drughulpverlening Auteur: David Fraters 0 comments

Met de website slimkicken.be willen de CAD Limburg in samenwerking met de innovatiecel eSocialwork van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) en de sector een antwoord geven op de nood om personen met minder verbale mogelijkheden te laten nadenken over hun alcohol- en/of cannabisgebruik.

slimkicken.be

Lees meer »

24 Nov 2014

Global Drug Survey 2015

Categorie: Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Het grootste onafhankelijke drugsonderzoek ter wereld is gestart en kan ook jouw hulp gebruiken.

global drug survey

Lees meer »

10 Nov 2014

Cannabisbeleid in vraag gesteld

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys & David Fraters 4 comments

Recent is het debat rond cannabis opnieuw volop in het nieuws, niet enkel in België maar wereldwijd. Het gaat hierbij  vaak niet meer zozeer om de negatieve of positieve eigenschappen van het product zelf, maar over de manier waarop we er als samenleving mee moeten omgaan: verbieden of legaliseren en regulariseren. Dit kadert binnen het in vraag stellen van de zogenaamde 'war on drugs'.

De Vlaamse (VAD), Brusselse (FEDITO Bruxelloise) en Waalse (FEDITO Wallonne) koepelorganisaties die het alcohol- en drugwerkveld in België vertegenwoordigen, stellen vast dat het Belgische cannabisbeleid haar beperkingen heeft. De drie regionale verenigingen onderstrepen de waarde van recente alternatieve modellen voor het omgaan met cannabis, en nodigen de federale overheid uit om het debat aan te gaan.

cannabis debat

Lees meer »

18 Maa 2014

Is THC-concentratie niet doorslaggevend bij verslaving?

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 7 comments

Omdat de hoeveelheid THC in cannabis enkele jaren bleek te stijgen en er tegelijkertijd meer hulpvragen kwamen rond cannbisproblemen, werd de vraag gesteld of er een verband was tussen beiden. Recent onderzoek door Trimbos-onderzoekster Peggy van der Pol en de universiteit van Amsterdam bij jongvolwassenen, toont dit niet onmiddellijk aan. Cannabisverslaving blijkt meer samen te gaan met persoonlijke problemen en of cannabis gebruikt wordt om met deze problemen om te gaan.

Is meer THC meer verslavend?

Lees meer »

05 Nov 2013

Laat je niet vangen: cannabiscampagne

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 5 comments

Vreemd gaan zit in de genen, en cannabis in 1 op 10 broekzakken. Met deze en andere slogans start de Vlaamse overheid met een nieuwe campagne om jongeren aan het denken te zetten over cannabisgebruik. Zijn de stellingen juist of fout? Denk na, en laat je vooral niet vangen...

cannabiscampagne 2013

Lees meer »

Terug naar boven