28 Dec 2012

Cannabisgebruik en psychose bij jongeren

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 1 comment

In een nieuw Nederlands onderzoek van Merel Griffith-Lendering e.a. werd opnieuw de vraag gesteld naar de samenhang tussen cannabisgebruik op jonge leeftijd en de ontwikkeling van een psychotische stoornis (= contact met de realiteit verliezen). Sommigen beweren dat blowen een psychose kan uitlokken bij jongeren die daar gevoelig voor zijn. Anderen zeggen dat deze kwetsbare jongeren net cannabis gaan gebruiken als een vorm van zelfmedicatie om hun symptomen te verminderen en zich beter te voelen. De kip of het ei?

Verder in dit artikel aandacht voor erfelijke factoren, de rol van Cannabidiol (CBD) en de gevoeligheid van 'jonge hersenen'.

cannabis en psychose bij jongeren

Lees meer »

03 Nov 2012

De DrugLijn lanceert chatservice

Categorie: Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Enkele dagen geleden werd de chatdienst van De DrugLijn officiëel gelanceerd. Iedereen kan nu persoonlijk en anoniem een chatgesprek hebben met hun medewerkers over drank, drugs, pillen of gokken op: maandag (15 tot 18u), woensdag (15 tot 18u) en vrijdag (15 tot 18u).

Zoals de andere diensten van De DrugLijn is dit niet enkel bedoeld voor (ex-)gebruikers, maar ook voor mensen uit de omgeving van overmatige drinkers, druggebruikers of gokkers.

De DrugLijn chat

druglijn chat

 

13 Sep 2012

Onderzoek over Belgische wietkwekers

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (Universiteit Gent) voert in opdracht van de POD Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) een onafhankelijk onderzoek naar de aard en de omvang van de lokale teelt van cannabis in België.

In dit kader werd de website 'Cannabis kweken' ontwikkeld waar een anonieme enquête kan ingevuld worden. Mensen die cannabis kweken of ooit gekweekt hebben, kunnen volledig anoniem vragen beantwoorden over de thuisteelt van cannabis. Het is de bedoeling om via dit onderzoek een duidelijker beeld te krijgen over de kleinschalige  cannabiskwekers en hun motieven.

Cannabis kweken

cannabis kweken onderzoek

 

03 Sep 2012

Cannabis en IQ

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 3 comments

Een studie uitgevoerd op 1000 mensen in Nieuw-Zeeland geeft aanwijzingen dat veelvuldig cannabisgebruik vóór 18 jaar het IQ significant doet dalen. De onderzochte groep werd getest op 13-jarige leeftijd en hertest op 38 jaar, waarna deze resultaten vergeleken werden. Diegenen die vanaf jonge leeftijd zwaar gingen gebruiken kenden gemiddeld een achteruitgang van 8 IQ-punten. 

Cannabis en IQ

Lees meer »

21 Jun 2012

Drughulp.be: informatiegedeelte online

Categorieën: Drughulpverlening, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

De website 'Drughulp.be' richt zich op de zogenaamde 'partydrugs' (XTC, speed, cocaïne en GHB). Het informatieve gedeelte werd online gezet. Naar analogie met Alcoholhulp en Cannabishulp zal in de nabije toekomst ook een zelfhulpprogramma en een online begeleidingsprogramma ontwikkeld worden.

Drughulp.be

Lees meer »

30 Mei 2012

Tips om te minderen met blowen

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

De meeste mensen gebruiken cannabis omwille van de positieve effecten die ze erdoor ervaren. Maar regelmatige gebruikers en 'veelblowers' krijgen de neiging om steeds meer te gaan blowen om het gewenste effect te bereiken, en soms lukt zelfs dat niet meer...  
Als je op zoek bent naar tips om te minderen, lees dan verder.  

minder blowen tips

Lees meer »

01 Mei 2012

Nieuwe regels voor coffeeshops

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Vanaf 1 mei 2012 worden alle coffeeshops in de zuidelijke provincies van Nederland gedwongen om iedereen die niet in Nederland woont de toegang te weigeren. Nederlanders zelf zijn verplicht zich te registreren. De coffeeshops worden dus eigenlijk besloten clubs waarvoor een lidkaart (de zgn. 'wietpas') nodig is om binnen te geraken. De clubs mogen maximaal 2.000 leden hebben.  Vanaf 1 januari 2013 zullen deze regels in heel Nederland gelden. Het is mogelijk dat deze nieuwe regels zullen leiden tot een sterke groei van het illegale verkoopcircuit en een vervaging van de scheiding van de drugmarkten (wat de opzet was van het gedoogbeleid).

wietpas

 

19 Apr 2012

Over het drugbeleid in Portugal

Categorie: Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Op de website 'rehabinfo.net' verscheen onlangs een zeer geslaagde infographic over het drugbeleid in Portugal waar alle druggebruik uit het strafrecht gehaald werd. Rond 1998 bleken ongeveer 60% van druggerelateeerde arrestaties in Portugal te maken te hebben met bezit en gebruik, dus niet met verkoop en productie. Resultaat: overbevolkte gevangenissen. In 2001 werden bezit en gebruik van drugs gedecriminaliseerd, terwijl verkoop en productie strafbaar bleven. Daarnaast werd er meer ingezet op preventie, begeleiding, hulpverlening en resocialisatie.

drugbeleid portugal

Lees meer »

Terug naar boven