23 Jun 2011

Meningen over Cannabis(beleid) 2

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 5 comments

De Internationale commissie voor drugsbeleid van de VN  verklaarde enkele weken geleden via een rapport: "We hebben de wereldwijde oorlog tegen drugs verloren. 50 jaar repressieve aanpak heeft het aantal gebruikers alleen maar doen toenemen. We moeten onze drugspolitiek dringend veranderen. Legaliseer cannabis en reguleer ook andere drugs door ze uit de criminaliteit te halen. Controleer en genees, in plaats van te verbieden en te straffen."

Lees meer »

10 Mei 2011

Cannabis gebruiken met een verdamper

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Een verdamper ('vaporiser') is een apparaat waar je gedroogde kruiden (waaronder cannabis) mee kan verwarmen, zonder ze te verbranden. Dit laatste levert een belangrijk voordeel op. Verbranding maakt immers een hele resem schadelijke stoffen vrij die zeer nadelig zijn voor de gezondheid. Bij verdamping is het daarentegen mogelijk om etherische olieën uit een plant of kruiden te inhaleren, zonder giftige bestanddelen naar binnen te krijgen.

vaporising

Lees meer »

10 Apr 2011

Wat is Spice?

Categorieën: Nieuws, Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Recent kwam 'Spice' in het nieuws na de ontmanteling van een illegaal 'laboratorium' waar het goedje in grote hoeveelheden geproduceerd werd. Het wordt o.a. via het internet verkocht als 'kruidenmengsel', dat niet bedoeld is voor menselijke consumptie maar gebruikt kan worden als een soort wierook. Wanneer het gerookt wordt veroorzaakt het cannabisachtige effecten.

spice, synthetische cannabinoiden

Lees meer »

16 Maa 2011

Druglijn pioniert met Skype

Categorieën: Nieuws, Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Vanaf nu kan je De DrugLijn niet enkel (anoniem) telefonisch of via e-mail bereiken, maar ook online via Skype. Skypen is bovendien gratis en past dus binnen het streven om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Om de anonimiteit te garanderen blijft de webcam natuurlijk uitgeschakeld. Verdere tips rond anonimiteit vind je op de website van De DrugLijn.

Skype via De DrugLijn website

Skype via De DrugLijn

 

28 Feb 2011

Succesvol stoppen

Categorieën: Cannabis, Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Het Australische NCPIC deed vorig jaar een verkennend onderzoek bij een 150-tal mensen die al dan niet succesvol met cannabisgebruik gestopt waren. Er kwamen enkele opmerkelijke verschillen tot uiting tussen diegenen die erin slaagden volledig te stoppen en diegenen die hier niet in slaagden.

cannabisgebruik stoppen

Lees meer »

24 Jan 2011

De Druglijn website in een nieuw kleedje

Categorie: Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

De website van De Druglijn is helemaal vernieuwd. Ze oogt niet alleen aantrekkelijker, maar is ook beter navigeerbaar. Naast het Drugs ABC en de veelgestelde vragen werden nu ook rubrieken toegevoegd die gericht zijn op studenten, partners, familieleden en vrienden.
Bezoek de nieuwe website hier: www.druglijn.be

De Druglijn vernieuwde website

 

25 Nov 2010

Jonge cannabisgebruikers meer kans op psychose

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Recent publiceerde het Universitair Medisch Centrum Utrecht de resultaten van een online onderzoek bij cannabisgebruikers. Via de website http://www.cannabisquest.nl worden reeds enkele jaren online vragenlijsten aangeboden aan jongeren tussen 18 en 25 jaar. Om deelnemers aan te moedigen mee te doen kunnen ze allerlei prijzen winnen. Tot nu toe telde men ongeveer 26.000 deelnemers.

Enerzijds wordt gevraagd een test in te vullen die peilt naar psychotische belevingen, nl. de 'Community Assessment of Psychic Experiences' (CAPE). Anderzijds verzamelt men data rond de beginleeftijd en de mate waarin men cannabis gebruikt (er wordt gevraagd naar het gespendeerde bedrag in euros per week). Uit de resultaten komt naar voor dat mensen die op de leeftijd van twaalf jaar of jonger zijn begonnen met gebruik, driemaal zo vaak last hebben van psychotische symptomen zoals achterdocht en het horen van stemmen. Hoe hoger het gebruik, hoe groter de kans op een psychiatrische opname tijdens de jongvolwassenheid.

De vraag blijft alleen of mensen met problemen meer cannabis gaan roken, of dat je van cannabisgebruik net problemen krijgt. De onderzoekers vragen zich ook af of er een verband kan zijn met het gestegen THC gehalte in de 'nederwiet'. In de nabije toekomst wil men deelnemers ook uitnodigen om DNA onderzoek te doen, om een beter zicht te krijgen op eventuele erfelijkheidsfactoren.

Meer info: www.umcutrecht.nl
De onderzoekswebsite: www.cannabisquest.nl

Cannabisquest

 

15 Nov 2010

Studentenbevraging middelengebruik

Categorieën: Nieuws, Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent en de Vereniging voor
Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) verzamelden bij 18.543 studenten de gegevens
over hun gebruik van alcohol, drugs en medicatie. I.v.m. cannabis kwam men tot volgende resultaten:

  • 43,0% van de studenten gebruikte ooit cannabis.
  • 22,9% gebruikte het afgelopen jaar cannabis.
  • Er zijn opvallend meer mannelijke dan vrouwelijke gebruikers en hun gebruik is ook veel frequenter.
  • Tweederde van de cannabisgebruikers (68,7%) geeft aan geen negatieve gevolgen van dat gebruik
    te merken. Bij een derde is dat wel het geval (31,3%). Eén op de zes (17,3%) vertoont zelfs
    meerdere indicaties van problematisch gebruik.

Lees de perstekst op de VAD website

studentenbevraging middelengebruik

 

Terug naar boven