13 Okt 2010

Cannabiskwesties: een verslag

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Op 12 oktober 2010 vond in Utrecht de studiedag 'Cannabiskwesties' plaats, georganiseerd door het Trimbos Instituut. Een aantal interessante thema's kwamen aan bod. Hieronder een korte bespreking van:

  • Nederlandse feiten en cijfers over cannabisgebruik
  • Cannabis en psychose
  • Cannabis, spijbelen en schooluitval
  • Stress, gedragsstoornissen en cannabisgebruik
  • Interventies bij cannabisproblemen in Australië
  • Online hulpverlening bij cannabisproblemen
  • CIA (Cannabis Intelligence Amsterdam): de peer educatie methode

Er waren verder nog workshops rond 'An Adolescent Cannabis Check Up' en het 'Utrecht Coping Power Project'.

cannabiskwesties

Lees meer »

04 Okt 2010

Cannabisgebruikers psychisch ongezonder

Categorieën: Nieuws, Cannabis Auteur: Herwig Claeys 3 comments

Uit recent gepubliceerde cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat cannabisgebruikers twee keer zo vaak een minder goede geestelijke gezondheid hebben als mensen die geen cannabis gebruiken. Zo rapporteerde bijna 20 procent van de mannelijke cannabisgebruikers psychische klachten, tegenover bijna 10 procent van de niet-gebruikers. Bij vrouwen had 28 procent van de gebruikers psychische klachten, tegenover 14 procent van de niet-gebruikers. Het gaat hier om klachten als zenuwachtigheid, neerslachtigheid en ongelukkig of onrustig zijn. De fysieke gezondheid van gebruikers en niet-gebruikers verschilt nagenoeg niet.

Twee kanttekeningen bij bovenstaande cijfers:

  • Voor zover we weten werd in de onderzochte groep geen onderscheid gemaakt tussen veelgebruikers en matige gebruikers. Het zou zeker interessant zijn om na te gaan of er verschillen bestaan tussen deze 2 groepen wat betreft psychische klachten.
  • De cijfers geven geen uitsluitsel over oorzaak en gevolg. Krijgen meer cannabisgebruikers psychische problemen, of gaan mensen met psychische problemen meer drugs (waaronder cannabis) gebruiken? Uit onderzoek is namelijk reeds herhaaldelijk gebleken dat stress, bijvoorbeeld op basis van vroege traumatisering, het risico op problematisch druggebruik en verslaving in het latere leven verhoogt. Maar (overmatig) druggebruik kan op zijn beurt het stressniveau verhogen wegens de sociale en relationele problemen die daardoor ontstaan.

Lees het artikel op de website van het CBS

cannabis en psychische problemen

 

04 Okt 2010

De speekseltest: 'zever of gene zever...'

Categorieën: Nieuws, Cannabis Auteur: Herwig Claeys 10 comments

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) voert tot 17 oktober een nieuwe informatiecampagne rond drugs achter het stuur met de slogan "Gene Zever". Vanaf 1 oktober kunnen bestuurders via speekseltesten gecontroleerd worden op drugsgebruik. Er wordt gecontroleerd op cocaïne, heroïne, XTC, speed en cannabis. Maar wat gebeurt er nu als de politie je tegenhoudt bij een drugcontrole?

Speekseltest

Lees meer »

03 Okt 2010

Drugdancer

Categorie: Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 4 comments

Sinds 2006 prijkt het educatieve filmpje 'Drugdancer' op de homepagina van drugsinfo.nl. Het werd ontwikkeld in opdracht van het Trimbos instituut en laat op een leuke manier zien wat voor effecten drugs kunnen hebben. In het filmpje kan je kiezen welke drug je het dansende meisje wil geven. Je kan haar ook meer van dezelfde drug of een 'cocktail' toedienen. Er wordt tegelijkertijd aangegeven welke effecten de drug heeft op de verschillende organen.
Bekijk 'Drugdancer' hier

Drugdancer

 

20 Sep 2010

Gemiddelde THC-gehalte in nederwiet blijft gestabiliseerd

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Het rapport 'THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2009-2010)' beschrijft de resultaten van het 11e onderzoek. De stalen werden in de loop van januari 2010 onderzocht. Zoals bij voorgaand onderzoek is er sprake van een stabilisering van het gemiddelde THC-gehalte in nederwiet tussen de 15 en 20%. Maar het THC-gehalte in de meest populaire en de waarschijnlijk sterkste nederwietsoorten was hoger dan in 2009.

De prijs van een gram nederwiet is tussen 2007 en 2009 met meer dan 10% per jaar gestegen. Voor de sterkste soorten was deze stijging zelfs nog hoger. In 2010  lijkt de prijsstijging gestopt te zijn.

Meer op de Trimbos website

THC gehalte nederwiet

 

02 Aug 2010

Yoram Stein: "Stoppen met blowen"

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 0 comments

In de loop van april verscheen het boek 'Stoppen met blowen' van de Nederlandse auteur Yoram Stein. Hij benoemt zichzelf als 'ex-cannabisverslaafde', vindt dat cannabisproblemen sterk onderschat worden en beschrijft een methode om van cannabisverslaving af te geraken.
Het boek kreeg in Nederland heel wat publiciteit en lokte ook enige controverse uit.

Lees meer »

25 Jul 2010

Cannabishulp.be gelanceerd!

Categorieën: Nieuws, Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 3 comments

Recent werd de Cannabishulp online gezet. De website bevat een ruim informatiegedeelte over cannabis en cannabisgebruik. Bezoekers kunnen ook een zelftest uitvoeren en hun ervaringen publiceren in een forum. Mensen die hun cannabisgebruik willen veranderen (minderen of stoppen) kunnen gebruik maken van een gestructureerd programma dat ongeveer 3 maanden duurt. Tijdens deze periode kunnen ze wekelijks contact hebben met een professionele hulpverlener, via chat. Het programma is anoniem toegankelijk in heel Vlaanderen en is kosteloos voor deelnemers.

Bezoek de website: www.cannabishulp.be

Cannabishulp

 

02 Jul 2010

Cannabis als medicijn

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 16 comments

Er blijken voldoende aanwijzingen te zijn dat cannabis heilzaam kan zijn bij een aantal klachten. In Nederland is het daarom onder bepaalde voorwaarden als voorgeschreven medicijn verkrijgbaar.

cannabis medicinaal gebruik

Lees meer »

Terug naar boven