01 Jun 2010

Cannabis en intrafamiliaal geweld

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 6 comments

De Druglijn heeft de hulpvragen die ze kreeg via telefoon en e-mail gemonitord op het voorkomen van intrafamiliaal geweld. In 3% van de gevallen werd er melding gemaakt van dergelijk geweld. Opvallend was dat cannabis als drug het meest vernoemd werd bij situaties van intrafamiliaal geweld. Meer specifiek, geweld dat gericht was naar de ouders.

cannabis en geweld

Lees meer »

25 Mei 2010

Cannabis en zwangerschap

Categorieën: Nieuws, Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Drs. Hanan El Marroun, wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Universitair Medisch Centrum te Rotterdam onderzocht het cannabisgebruik van zwangere vrouwen en de gevolgen voor het kind. Zij constateerde dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap blijkt samen te hangen met een verminderde groei van de baby in de baarmoeder. De baby's bleken ook een kleinere hoofdomtrek te hebben. Het effect van blootstelling in de baarmoeder aan cannabis is sterker dan van tabak. Zelfs kortdurend cannabisgebruik, alleen in de vroege zwangerschap, resulteert in een lager geboortegewicht. Het mechanisme waardoor kinderen achterblijven in groei is nog niet duidelijk. El Marroun raadt aan om dit verder te onderzoeken.

Lees een samenvatting of Lees het volledige rapport (pdf)

cannabis en zwangerschap

 

18 Mei 2010

Het standpunt van De Sleutel

Categorieën: Cannabis, Drughulpverlening Auteur: Dr. Anne Van Duyse 2 comments

De Sleutel situeert zich binnen de gezondheidszorg en richt zich naar mensen met drugproblemen en risicogroepen. De Sleutel heeft een aanbod van preventie, crisisopvang, ambulante en residentiële hulpverlening en werkgelegenheid in Vlaanderen en Brussel.
In het hierna volgend artikel geven zij hun standpunt weer rond cannabis, waarbij ze vooral waarschuwen voor het banaliseren van cannabisgebruik.

de sleutel

Lees meer »

20 Apr 2010

Studiedag Cannabiskwestie, Utrecht

Categorieën: Cannabis, Nieuws Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Op 12 oktober 2010 gaat in Utrecht "Studiedag Cannabiskwestie: wetenschap en praktijk" door. Het is de bedoeling om de laatste stand van de wetenschap weer te geven rondom een aantal cannabiskwesties die actueel en politiek relevant zijn. In de namiddag worden de mogelijke implicaties hiervan besproken. Verder zullen er voorbeelden gegeven worden van effectieve interventies, dan wel 'best practices'.

Meer info: www.trimbospreventie.nl

trimbos studiedag

 

12 Apr 2010

Waarom Cannabishulp?

Categorie: Drughulpverlening Auteur: Herwig Claeys 1 comment

Enerzijds kwam er een vraag vanuit de de ambulante drughulpverleningssector. De laatste jaren constateerde men immers een toenemend aantal hulpvragen die verband hielden met cannabis. Anderzijds blijken problematische cannabisgebruikers erg terughoudend te zijn om beroep te doen op de hulpverlening en blijkt er nood aan drempelverlagende initiatieven.

Lees meer »

02 Apr 2010

THC in 'nederwiet' stabiliseert

Categorieën: Nieuws, Cannabis Auteur: Herwig Claeys 0 comments

Volgens onderzoek door het Trimbos instituut is het THC gehalte van in Nederland gekweekte cannabis na 2004 terug gedaald. Momenteel is het gestabiliseerd rond 15-17 %. Ter vergelijking geïmporteerde cannabis bevat gemiddeld 9-10 % THC. Hasj gefabriceerd uit Nederlandse cannabis bevat het hoogste gehalte, gemiddeld meer dan 32 %.

Meer info op de Trimbos website

 

29 Maa 2010

Meningen over cannabis en drugbeleid

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 2 comments

Er bestaan zeer uiteenlopende meningen over cannabis, cannabisgebruik en het beleid dat hierover zou moeten gevoerd worden. Hieronder verzamelden we enkele opvallende uitspraken die in de pers verschenen.

Lees meer »

25 Maa 2010

Cannabis, de meest omstreden drug

Categorie: Cannabis Auteur: Herwig Claeys 5 comments

We kunnen rustig stellen dat cannabis één van de meest omstreden drugs is die we kennen. Dikwijls wordt het debat erover gekenmerkt door een opsplitsing in fanatieke tegenstanders enerzijds en gedreven voorstanders anderzijds. De eerste groep eist 'nul tolerantie', de tweede wil legalisatie. Beide groepen negeren al te dikwijls objectieve feiten die aangedragen worden door wetenschappelijk onderzoek, of interpreteren deze feiten op een emotionele en selectieve wijze.

Lees meer »

Terug naar boven