Uit recent gepubliceerde cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat cannabisgebruikers twee keer zo vaak een minder goede geestelijke gezondheid hebben als mensen die geen cannabis gebruiken. Zo rapporteerde bijna 20 procent van de mannelijke cannabisgebruikers psychische klachten, tegenover bijna 10 procent van de niet-gebruikers. Bij vrouwen had 28 procent van de gebruikers psychische klachten, tegenover 14 procent van de niet-gebruikers. Het gaat hier om klachten als zenuwachtigheid, neerslachtigheid en ongelukkig of onrustig zijn. De fysieke gezondheid van gebruikers en niet-gebruikers verschilt nagenoeg niet.

Twee kanttekeningen bij bovenstaande cijfers:

  • Voor zover we weten werd in de onderzochte groep geen onderscheid gemaakt tussen veelgebruikers en matige gebruikers. Het zou zeker interessant zijn om na te gaan of er verschillen bestaan tussen deze 2 groepen wat betreft psychische klachten.
  • De cijfers geven geen uitsluitsel over oorzaak en gevolg. Krijgen meer cannabisgebruikers psychische problemen, of gaan mensen met psychische problemen meer drugs (waaronder cannabis) gebruiken? Uit onderzoek is namelijk reeds herhaaldelijk gebleken dat stress, bijvoorbeeld op basis van vroege traumatisering, het risico op problematisch druggebruik en verslaving in het latere leven verhoogt. Maar (overmatig) druggebruik kan op zijn beurt het stressniveau verhogen wegens de sociale en relationele problemen die daardoor ontstaan.

Lees het artikel op de website van het CBS

cannabis en psychische problemen