info menu

Informatie voor deelnemers

De online begeleiding bij cannabisproblemen bestaat uit een programma met vragen en opdrachten. Als deelnemer bepaal je zelf welk doel je wil bereiken. Er is persoonlijke begeleiding door een hulpverlener, met mogelijkheid tot wekelijks contact via internet (chat).
Bekijk de demo van het programma »

Voor wie ?

Het programma is voor jou bedoeld als je de indruk hebt dat alles rond 'blowen' gaat draaien. Mogelijk rook je te veel of te vaak, ofwel heb je last van de effecten ervan, ofwel vind je dat je er te veel geld en tijd aan spendeert, of zelfs dat het spul je leven domineert. Kortom, je voelt je niet vrij meer. Mogelijk heb je al geprobeerd om te minderen of te stoppen, maar lukte dat niet tot nu toe.

Het programma kan ook voor jou geschikt zijn als je al effectief geminderd of gestopt bent, maar vreest terug (meer) te gaan gebruiken.

Kan ik anoniem blijven ?

Ja, je hoeft geen naam of adres op te geven.

Hoe meld ik mij aan ?

Ga naar de pagina aanmelden. De aanmelding verloopt in 5 stappen (registratie, algemene gegevens, vragen rond je gebruik, vragen rond je gezondheid en vragen rond de online begeleiding). De antwoorden die je invult geven je persoonlijke hulpverlener een idee over jouw situatie. Na de aanmelding zal je hulpverlener je na enkele dagen contacteren om een eerste afspraak te maken. Bekijk de aanmelding demo »

Hoe verloopt het ?

Via een aantal opdrachten wordt je gestimuleerd om je zelfcontrole te vergroten en je leven terug in handen te nemen. Zo wordt o.a. gevraagd om een cannabisdagboek bij te houden, de voor- en nadelen te overwegen, zelf je doelstellingen te formuleren, je 'risicosituaties' op te sporen, en te onderzoeken hoe je die zal aanpakken. Bekijk de demo van het programma »

Je krijgt een vaste hulpverlener toegewezen. Elke week is er een persoonlijk contact mogelijk via 'chat'. Je hoeft geen ervaring te hebben met chatten. Tussendoor kunnen deelnemer en hulpverlener elkaar schriftelijke berichten toesturen (via de website of via e-mail).

Verder kan je (anoniem) met andere deelnemers contact hebben via een forum. Dit forum is enkel toegankelijk voor deelnemers aan het programma.

Wat wordt er van mij verwacht ?

Dat je als deelnemer verantwoordelijkheid neemt voor het volgen van het programma. Je beslist zelf over je tijdsindeling, maar je zal toch dagelijks wat tijd moeten investeren.

Dat je aanwezig bent op de afspraken. Indien een afspraak niet kan doorgaan of moet verplaatst worden, dan wordt gevraagd om dit via een bericht te melden. En verder dat je niet onder invloed bent tijdens de afspraken.

Hoe lang duurt het programma ?

Het online begeleidingsprogramma duurt ongeveer 3 maanden (12 weken).

Na afloop krijg je verder onbeperkt toegang tot het programma. Je kan het verder blijven gebruiken en contacten hebben via het forum. Rechtstreekse contacten met de hulpverlener via 'chat' zijn dan echter niet meer mogelijk.

Wie heeft er toegang tot de gegevens ?

De beveiliging van deze online hulpverlening is te vergelijken met de beveiliging voor online bankieren. Enkel de deelnemer en de hulpverleners hebben toegang tot de gegevens. Het hulpverleningsteam is hierbij gebonden aan een strikt beroepsgeheim.
Zie ook 'privacy' »

Wie zijn de hulpverleners ?

Het zijn professionele mensen uit de drughulpverlening die allemaal ervaring hebben in het begeleiden van personen met drugproblemen. Ze maken deel uit van een team, waar ook een arts aan verbonden is.

Wat kost de online behandeling ?

Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan dit programma.

Klik hier om je aan te melden »

Terug naar boven

 
Advies De DrugLijn

Share: