Cannabis en afhankelijkheid
Er wordt wel eens gezegd dat cannabis niet verslavend is. Daarom wordt het soms een 'soft drug' genoemd. Ondertussen is gebleken dat dit niet helemaal klopt. De meeste mensen die ooit cannabis gebruikten kregen er geen problemen mee, maar dat betekent niet dat het gebruik volkomen onschadelijk is. Cannabis wordt door sommigen blijkbaar op een 'harde' manier gebruikt en sommigen blijken er wel afhankelijk van te worden.
Het risico op lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid van cannabisgebruik is beperkt in vergelijking met andere drugs. Maar het risico om afhankelijk te worden is niet voor iedereen hetzelfde. Belangrijke factoren hierbij zijn de beginleeftijd en de frequentie van het gebruik.
Regelmatig cannabisgebruik voor 18 jaar verhoogt het risico op latere afhankelijkheid of verslaving.
Meer over cannabis en jongeren
Wat is cannabismisbruik ?
- Je blijft cannabis frequent gebruiken terwijl je er duidelijk nadelen van ondervindt. Die nadelen komen telkens terug en worden mogelijk ernstiger. Door het gebruik krijg je bijvoorbeeld problemen thuis, op school of op het werk omdat je altijd te laat komt, ondermaats presteert, of "afwezig" bent.
- Je gebruikt cannabis in situaties waarin dit ongepast of gevaarlijk is. Je gebruikt bijvoorbeeld op het werk, op school of wanneer je moet autorijden of machines moet bedienen.
- Er kan een 'vicieuze cirkel' ontstaan, waarbij je problemen krijgt omdat je te veel cannabis gebruikt en vervolgens ga je nog meer gebruiken omdat je problemen hebt...
- Cannabismisbruik kan dus uitlopen op afhankelijkheid of verslaving.
Wat is cannabisafhankelijkheid ?
Afhankelijkheid van cannabis kan verschillende aspecten vertonen, die echter niet allemaal tegelijkertijd moeten voorkomen.
- Belangrijkste kenmerk van cannabisverslaving is het bijna niet meer kunnen functioneren zonder cannabis. Er is geen vrijheid meer om al dan niet te gebruiken. Het wordt 'dwangmatig'. Je hebt het gevoel de dag niet door te geraken wanneer je niet voortdurend onder invloed bent.
- Er kan 'tolerantie' voorkomen. Dat wil zeggen dat je steeds meer moet gebruiken om hetzelfde effect te ervaren. Bij matige gebruikers komt dit niet voor.
- Je bent voortdurend bezig met cannabis en gebruik. Het is a.h.w. het eerste waar je aan denkt als je 's morgens wakker wordt. Heel je dag staat in het teken van cannabis.
- Je gaat systematisch veel meer en langer gebruiken dan je van plan was.
- Je gaat meer en meer zaken verwaarlozen als gevolg van je cannabisgebruik. De problemen beginnen zich op te stapelen, dus gebruik je nog meer om die te vergeten...
- Je onderneemt pogingen om te minderen of stoppen, maar die mislukken telkens na korte tijd.
- Je beperkt je contacten tot andere gebruikers of je komt in een sociaal isolement terecht.
- Je kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je toch eens mindert of een paar dagen stopt. Het kan wel een paar dagen duren vooraleer je die ontwenningsverschijnselen ervaart.
- De meest voorkomende symptomen zijn: opgejaagdheid, irritatie of woede, verminderde eetlust, gespannenheid of angstgevoelens, en slaapproblemen (waaronder vreemde dromen).
- Minder frequente symptomen: rillingen of beven, depressieve stemming, maag- en darmklachten, overmatig zweten.
- Typisch voor verslaving is vaak dat je nog maar weinig of geen plezier meer beleeft aan het gebruik. Soms nog even in het begin, maar daarna wordt je er alleen maar suf, lusteloos of geïrriteerd van.