Informatie voor partners

Ga er niet van uit dat jij het probleem van je partner kan oplossen. Hoe goed je ook je best doet, je kan hem of haar niet 'redden'...

Samenleven met een partner die overmatig cannabis gebruikt kan emotioneel belastend zijn. Het is mogelijk dat je al geruime tijd signalen opvangt dat je partner een probleem heeft met cannabis, maar het is ook mogelijk dat je het niet opgemerkt hebt, of dat je dacht dat je overdreef...

partners van cannabisgebruikers

Enkele overwegingen:

Wat kan je doen?

 • Als je partner of vriend regelmatig of voortdurend te veel gebruikt is het zeker aangewezen om hierover te praten. Doe dat bij voorkeur op een moment dat hij/zij niet 'stoned' is. Waarom gebruikt hij/zij zoveel ? Wat is de functie van dat gebruik ? Zijn er positieve redenen of is het eerder om spanningen te vergeten ?
 • Ga niet veroordelen of verwijten. Misschien is er een gelegenheid om duidelijk te maken dat cannabisgebruik niet bijdraagt aan een oplossing, maar dat het de problemen dikwijls erger maakt.
 • Bespreek eventueel de voordelen van het gebruik. Dat kan de spanningen wat weghalen en ruimte scheppen om het ook over de nadelen te hebben.
 • Je hebt het recht om je partner duidelijk te maken welke nadelen je ondervindt van het overmatig gebruik. Zeg hem of haar wat je er van vindt als afspraken niet nagekomen worden, de sfeer in huis gespannen is, er geen zinnig gesprek kan gevoerd worden, er te veel geld wordt uitgegeven, enz... Je hoeft het gebruik zelf niet eens te vermelden in dit geval.
 • Je kan ook aangeven dat je jezelf zorgen maakt, en dat je wil helpen in de mate van het mogelijke (maar niet om de problemen te verdoezelen).
 • Blijf goed voor jezelf zorgen. Blijf de dingen doen die je voordien ook graag deed, vermijd je vriendenkring niet, stop niet met je hobby's en blijf aandacht hebben voor de kinderen.
 • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je hebt het nodig om de zaken soms vanop afstand te kunnen bekijken. Je kan ook beroep doen op professionele hulp.

Wat doe je beter niet ?

 • Ga er niet van uit dat jij het probleem van je partner kan oplossen. Hoe goed je ook je best doet, je kan hem of haar niet 'redden'. Er is maar één iemand die dat kan en dat is je partner zelf.
 • Probeer niet om problemen op te lossen die het gevolg zijn van het overmatig gebruik van je partner. Als je dat systematisch gaat doen, dan maak je het hem of haar gemakkelijk om te blijven doorgaan. Als jij de meeste nadelen wegwerkt dan kan er moeilijk motivatie ontstaan om te veranderen.
 • Hoewel dat op emotionele momenten niet altijd zal lukken: vermijd het om voortdurend verwijten te maken over het cannabisgebruik zelf. Het is beter om te proberen de gevolgen van dat gebruik op tafel te leggen. M.a.w. de nadelen die jij rechtstreeks ondervindt vanwege het 'blowen' van je partner.
 • Jezelf voortdurend afvragen of het misschien jouw schuld is dat je partner zo veel gebruikt. Cannabis gebruiken doet hij of zij zelf, dat is niet jouw verantwoordelijkheid.

Wat als er kinderen zijn ?

 • Als er kinderen zijn dan zullen die vroeg of laat aanvoelen dat er iets mis is. Ze kunnen ook rechtstreeks geconfronteerd worden met de minder fraaie kanten van het cannabisgebruik van je partner. Probeer ze in dat geval uit te leggen wat er aan de hand is. Je kan dat het beste doen op een moment dat je zelf vrij kalm bent. Probeer op 'hun niveau' te praten, dus aangepast aan hun leeftijd, maar ga ze niet betrekken in de relatieproblemen die je met je partner ervaart. Dat laatste doe je beter met je partner zelf, of met een andere volwassene die je vertrouwt.
 • Maak de kinderen duidelijk dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de problemen en dat ze niets aan de problemen van je partner kunnen veranderen.
 • Alle kinderen kunnen anders reageren. Sommigen hebben de illusie dat ze de problemen van hun ouders kunnen oplossen door heel hard hun best te doen. Sommigen maken zich kwaad, beginnen zich af te zetten en worden opstandig. Weer anderen zullen 'doen of ze het niet zien' of gaan de aandacht proberen af te leiden.

Als het te veel wordt

 • Wanneer de spanningen hoog oplopen tussen jou en je partner of wanneer de problemen lang aanslepen, dan kan dat ondermijnend worden voor jezelf. Je begint dan aan alles te twijfelen, je hebt het gevoel in cirkels te draaien. Deze gevoelens zijn meestal een teken dat je over je grens aan het gaan bent.
 • Je kan erover denken om de relatie te verbreken, om te scheiden. Als je dat zou beslissen, dan is dat je goed recht. Maar alleen jij kan die beslissing nemen.
 • Zoek een vertrouwenspersoon of -personen. In je eigen omgeving en/of doe beroep op je huisarts of een professionele hulpverlener.

Waar kan je hulp vinden ?

 • In eerste instantie kan je er met je huisarts over spreken, die kan eventueel verwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.
 • Je kan terecht bij De DrugLijn of tel: 078/15.10.20. Je kan er (anoniem) al je vragen stellen en een verwijsadres krijgen bij jou in de buurt. Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 10 tot 20u.
 • Je kan 24/24 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Ook deze dienst kan je informatie geven rond verwijsadressen, en je kan je verhaal kwijt als je dat wil.
 • Een aantal diensten zoals Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), OCMW’s,..., bieden net zoals de huisarts een eerste opvang en ondersteuning.
 • In je regio kan je meestal ergens terecht in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Sommige van deze centra zijn gespecialiseerd in middelenmisbruik. In deze centra heeft men ook aandacht voor partners en familieleden van mensen met drugproblemen. Sommige CGG's organiseren ook groepsbijeenkomsten voor partners.
  Meer info op de doorverwijsgids van IDA-web
 • Je kan terecht in een privépraktijk van psychiater/psycholoog/psychotherapeut. Je mag gerust navragen of de therapeut vertrouwd is met drugproblemen.
 • Als je vragen hebt rond echtscheiding of andere juridische aangelegenheden, dan kan je beroep doen op het lokale Justitiehuis of op een advocaat. In dit verband kan je ook advies krijgen bij De Wetswinkel.
  www.dewetswinkel.be

Meer info