Cannabis

Wat is het?

Hasj en weed zijn afkomstig van de plant Cannabis Sativa of Cannabis Indica en wordt kortweg 'cannabis' genoemd. In het Nederlands spreken we over 'hennep'.

cannabis plant

  • De toppen van de vrouwelijke hennepplant worden gedroogd en verkruimeld. Dit noemt men soms marihuana (of 'weed'/'wiet'). Marihuana ziet eruit als fijne tot grove thee en varieert in kleur van grijsgroen tot groenbruin.
  • Als je de hars van de plant tot blokken of plakjes perst, krijg je hasj (wordt ook 'shit' genoemd). De kleur ervan varieert van lichtbruin tot zwart.
  • Via een speciale bewerking kan een sterk geconcentreerde stof uit de plant worden gemaakt. Dit is hasjolie. Het is een dikke donkere vloeistof en bevat een zeer hoge concentratie van THC. Het is veel minder populair dan gewone hasj of weed, en is niet verkrijgbaar in de Nederlandse 'coffeeshops'.

Weed, hasj en hasjolie verspreiden een heel karakteristieke, enigszins 'zoeterige' geur. Wie die eens heeft geroken, herkent hem daarna onmiddellijk.

 

Hoe wordt het gebruikt?

Hasj en weed worden meestal vermengd met tabak en dan met één of meer vloeitjes tot een sigaret gerold. Dat heet dan een 'stickie' of 'joint'. Het roken heet 'smoren' of 'blowen'. Bij het roken van een joint wordt het effect na enkele minuten voelbaar. Na 2 tot 4 uren verdwijnt het effect. Sommige gebruikers roken cannabis met een speciaal pijpje of met een waterpijp ('bong').

Cannabis wordt soms ook in voeding verwerkt, meestal gaat het dan om de zogenaamde 'space-cake'. Na het eten wordt het effect dikwijls pas na een uur voelbaar. Onervaren gebruikers kunnen dan denken dat ze te weinig hebben gebruikt en nemen nog een stuk. Dit heeft als risico dat ze een te hoge dosis hebben genomen waardoor ze angstig en/of paniekerig kunnen reageren en gaan 'flippen'. Soms wordt er ook thee gemaakt van cannabis.

Hasjolie wordt meestal over een vloeitje gestreken waarna er tabak toegevoegd wordt.

Wat zit erin?

De cannabisplant bevat bijna 500 chemische stoffen, maar het bestanddeel waar het voornamelijk om gaat wordt kortweg 'THC' genoemd. THC is voluit: delta-9-tetrahydrocannabinol. Er zitten daarnaast nog zo'n 60 andere cannabinoïden in cannabis, zoals cannabidiol en cannabinol. THC is het meest psychoactieve bestanddeel. Hoe warmer het klimaat waarin de hennep groeit, hoe meer THC er in zit. Ook Europese cannabis die in serres of binnen onder speciale lampen is gekweekt, bevat vaak veel THC en is dus meestal sterker dan de geïmporteerde soorten.

Het effect dat cannabis heeft is afhankelijk van de hoeveelheid THC, maar ook van de verhouding tussen THC en enkele andere werkzame stoffen (zoals cannabidiol of CBD). Is de hoeveelheid THC hoog en de CBD laag, dan resulteert dit meestal in een 'high' effect. Is deze verhouding omgekeerd dan volgt meestal een 'stoned' effect.
Zie ook: effecten

Synthetische cannabis

De laatste jaren werd ook zogenaamde 'synthetische cannabis' aangeboden, vaak via internet. Deze producten zijn echter GEEN cannabis en het gebruik ervan houdt grote risico's in.
Lees meer over dit thema