Cannabis: lichamelijke risico's

Het roken van cannabis heeft een aantal lichamelijk gevolgen. Wanneer je dikwijls of langdurig gebruikt verhoogt natuurlijk de kans op lichamelijke klachten.

  • Beschadiging en ontsteking van de luchtwegen. Het grootste gezondheidsrisico van cannabisgebruik hangt samen met het inhaleren van de rook. Net zoals bij tabak ontstaat er bij verbranding teer en koolmonoxide. De hoeveelheid van die stoffen die in je longen neerslaat, is meestal groter dan bij het roken van sigaretten. Dit komt door het ontbreken van een teerfilter, maar ook omdat veel gebruikers er nog steeds foutief van uitgaan dat ze langer en dieper moeten inhaleren om meer effect te voelen. Op termijn kan je last krijgen van een piepende ademhaling en het ophoesten van slijm. Het is waarschijnlijk dat de kans op kanker toeneemt, hoewel dit nog niet ondubbelzinnig bewezen werd.
  • Effecten op het immuunsysteem (waardoor je minder weerstand hebt tegen ziektes). Deze zijn niet waarschijnlijk bij matige, gezonde gebruikers. Ze kunnen echter wel voorkomen bij zware rokers met een zwakke gezondheid.
  • Cannabisgebruik veroorzaakt een daling van de bloeddruk en een versnelling van de hartslag. Dit houdt geen risico's in voor gezonde mensen, maar kan riskant zijn voor personen met hart- en vaatproblemen.
  • Verstoring van de ontwikkeling van de hersenen. Tot nu toe kon men niet aantonen dat cannabisgebruik blijvende veranderingen in de hersenen zou veroorzaken bij volwassenen. Bij opgroeiende pubers sluit men deze kans echter niet uit. Over het algemeen gaan onderzoekers ervan uit dat zwaar cannabisgebruik voor de leeftijd van 16 of 17 jaar de verstandelijke ontwikkeling kan verstoren.
  • Verminderde vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen bij zwaar cannabisgebruik. Verder valt het af te raden om cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding, zeker in combinatie met tabak. Schadelijke stoffen worden dan doorgegeven aan de baby. Verder werd reeds aangetoond dat het de groei van de baby vermindert.

Meer info

 

Op de Nederlandse website www.jellinek.nl vind je animatie filmpjes waarbij de werking op het lichaam en de hersenen uitgebreid geïllustreerd wordt. Klik op onderstaande links, kies je taal en selecteer dan 'cannabis'.

Terug naar boven

 
Advies De DrugLijn

Share: