Informatie voor broers en zussen

Als je broer of zus begint te experimenteren met drugs dan kan dat jou in 'tweestrijd' brengen...

Als je broer of zus begint te experimenteren met drugs dan kan dat jou in 'tweestrijd' brengen. Enerzijds kan je je zorgen maken, anderzijds wil je niet 'klikken' bij je ouders. Als je 'opkijkt' naar je oudere broer of zus kan het ook verleidelijk zijn om hun voorbeeld te volgen. Bedenk wel dat wanneer ze er in het begin iets over vertellen, ze dan vooral de positieve elementen zullen beschrijven. Daarom kan het zeker geen kwaad om je te informeren over drugs. Je hoeft geen 'drugexpert' te worden, maar vorm je eigen opinie en laat je niet zo maar meeslepen. 

Als je er niet gerust in bent spreek er dan over met je broer of zus. Laat niet over je grens gaan wanneer ze je een 'dienst' vragen i.v.m. hun gebruik. Bijvoorbeeld het mee helpen verstoppen, geld lenen, enz.

Wat als het uit de hand loopt?

omgeving cannabisgebruikers broers en zussen

Hopelijk komt het niet zo ver, maar het is mogelijk dat het cannabisgebruik van je broer of zus uit de hand begint te lopen. Of dat er naast cannabis gecombineerd wordt met ander druggebruik.

Als je broer of zus alcohol- of drugproblemen krijgt dan heb jij daar waarschijnlijk ook last van. Je wil helpen, maar weet niet hoe. En als je helpt krijg je misschien het deksel op de neus. Wist je voordien wat je aan je broer of zus had, dan kan die zich nu onvoorspelbaar gedragen. Mogelijk wordt je gemanipuleerd, wordt je om geld gevraagd, moet je dingen geheim houden en kan je niet meer rekenen op hem of haar.

  • Je kan nog meer in tweestrijd getrokken worden omdat je dingen die je weet niet onmiddellijk wil 'verklikken' aan je ouders. Probeer je grenzen aan te geven : wat wil je doen en wat zeker niet. Wanneer het echt te moeilijk wordt, spreek dan toch je ouders aan, of anderen die je vertrouwt. Doe dit zeker wanneer je gemanipuleerd of misschien zelfs 'gechanteerd' wordt. Iemand helpen mag niet ten koste van jezelf gaan.
  • Als je broer of zus het 'zorgenkind' is thuis, dan kan dat vaak alle aandacht van je ouders opeisen. Terwijl jij je ook zorgen maakt, of boos en verdrietig bent over heel de situatie. Laat dat regelmatig horen aan je ouders.
  • Veel broers en zussen hebben de neiging om een stapje opzij te zetten en de eigen problemen voor zich te houden. Want: "mama en papa hebben al genoeg aan hun hoofd". Je hebt echter niet alleen recht op je deel van de aandacht i.v.m. de zorgen die je je maakt om je broer of zus, maar je hebt ook recht op ondersteuning en aandacht voor je eigen moeilijkheden en problemen .
  • Zorg voor jezelf . Het heeft geen zin om voortdurend met de gezinsproblemen bezig te zijn. Probeer ervoor te zorgen dat je ook je eigen leven uitbouwt. Blijf afspraken maken met je vrienden en doe dingen die je leuk vindt.

Als je er echt door in de knoop geraakt dan is het een goed idee om eens met De DrugLijn of een andere hulplijn contact te nemen. Je hoeft je naam niet te zeggen en je kan je verhaal kwijt. Mogelijk krijg je ook een aantal tips waar je mee verder kan.

  • De DrugLijn kan (anoniem) gecontacteerd worden op 078 - 15 10 20 (maandag tot vrijdag van 10 tot 20u), of via hun contactformulier op onze website.
  • Je kan beroep doen op een JAC (Jongeren Advies Centrum, voor jongeren tussen 12 en 25 jaar). Je kan ook anoniem met hen chatten. 
    www.jac.be
  • Als je jonger bent dan kan je altijd contact opnemen met AWEL op het nummer: 102. Het is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Je kan ze bellen van maandag tot vrijdag van 16 uur tot 22 uur. Op hun website kan je ook gebruik maken van een forum, en je kan chatten. 
    www.awel.be