Informatie voor vrienden

Je kan als vriend(in) aangeven dat je jezelf zorgen maakt, en dat je wil helpen in de mate van het mogelijke, maar niet om de problemen te verdoezelen...

Het kan erg lastig zijn om vrienden of kennissen, waarvan je ondervindt dat ze dagelijks overmatig 'blowen' hierover aan te spreken. Als je onmiddellijk scherp uithaalt naar dat gebruik, kan dit dikwijls een ontkenning of een sterk verdedigende reactie oproepen: "het is allemaal zo erg niet, "ik heb alles onder controle", "dat zijn jouw zaken niet", enz.

vrienden van overmatige cannabisgebruikers

Wat kan je wel doen ?

  • Als je over het gebruik zelf wil praten, probeer daar dan een goed moment voor uit te kiezen. Doe het niet als je vriend(in) of kennis 'stoned' is. Probeer niet te verwijten, te overtuigen of te discussiëren over cannabisgebruik, dat loopt enkel op ruzie uit.
  • Soms kan het een goed idee zijn om ook eens over de voordelen van cannabisgebruik te praten. Praat over het 'stoned of high zijn', over de roes, of over het 'vergeten van problemen'. Het haalt de spanning weg uit het gesprek. Mogelijk begint je vriend(in) vroeg of laat ook over de nadelen van het gebruik.
  • Je kan als vriend(in) wel een luisterend oor zijn voor onderliggende problemen. Maar probeer wel aan te voelen waar je grens ligt. Je kan ook aangeven dat je jezelf zorgen maakt, en dat je wil helpen in de mate van het mogelijke (maar niet om de problemen te verdoezelen).
  • Als vriend of vriendin kan je misschien ook positieve eigenschappen je gebruikende vriend(in) onder de aandacht brengen of een compliment geven. Verandering in iemands gedrag komt gemakkelijker tot stand wanneer die een goed gevoel over zichzelf heeft.
  • Probeer anderzijds duidelijk te zijn wanneer je nadelen ondervindt die het gevolg zijn van het overmatig cannabisgebruik. Bijvoorbeeld afspraken die niet nagekomen werden, beledigingen die geuit werden onder invloed, enz. Je hoeft het in dit geval niet eens over het gebruik zelf te hebben, maar zeg wel wat je gekwetst of ontgoocheld heeft. Je vriend(in) zal misschien vroeg of laat meer zicht krijgen op de nadelen van het gebruik, wat een aanzet kan zijn tot verandering.
  • Ga niet of zo weinig mogelijk problemen oplossen die een rechtstreeks gevolg zijn van het gebruik van je vriend(in) of kennis. Wanneer je dat systematisch gaat doen, dan maak je het hem of haar gemakkelijk om door te gaan.
  • Je kan je vriend(in) of kennis niet 'redden' of doen stoppen met 'blowen'. Deze beslissing zal hij of zij zelf moeten nemen.
  • Wanneer je vriend(in) of kennis iets aan de problemen wil doen, maar het lukt niet of slechts gedeeltelijk op eigen kracht, dan kan je suggereren om te informeren bij De DrugLijn (of tel: 078/15.10.20). Iedereen kan daar (anoniem) terecht om vragen te stellen of verwijsadressen te krijgen in de eigen regio. Je kan natuurlijk ook verwijzen naar het zelfhulpprogramma of de online begeleiding op deze website.