Cannabis: sociale risico's

Vooral zwaar cannabisgebruik kan duidelijke effecten hebben op het sociale functioneren en een aantal nadelen met zich meebrengen.

  • Langdurig overmatig cannabisgebruik kan er toe leiden dat men sociale contacten gaat beperken tot andere gebruikers. Want als iemand graag veel 'blowt', gaat die zich het beste voelen in een gezelschap dat daar ook zo over denkt. Kennissen of vrienden die matig of niet gebruiken worden liever vermeden, want die zouden 'lastige' opmerkingen kunnen maken. Uiteindelijk ga je alleen nog om met 'gelijkgestemden' of kom je in een sociaal isolement terecht.
  • Hoewel cannabisgebruik op zichzelf geen oorzaak is van zwaarder druggebruik, kan het omgaan met mensen die ook andere illegale drugs gebruiken ervoor zorgen dat er meer gelegenheid komt om ermee te gaan experimenteren.
  • Sommige mensen blowen vooral om geen last te hebben van negatieve gevoelens, angsten of spanningen. Bij jongeren kan dit soort overmatig gebruik invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden. Jezelf voortdurend terugtrekken in een cannabisroes (al of niet met anderen) beperkt je horizon.
  • Gebruik, maar zeker overmatig gebruik heeft ook effect op je omgeving. Bijvoorbeeld als je 'blowt' om weg te lopen van je verantwoordelijkheden. Of als 'blowen' je enige vorm van ontspanning is. Of als je voortdurend 'stoned' bent, waardoor een zinnig gesprek onmogelijk wordt. Dan kunnen er conflicten ontstaan met ouders, je partner, je school of je werk.
  • Cannabisgebruik kan ook aanleiding zijn voor problemen met politie of gerecht.

Terug naar boven

 
Advies De DrugLijn

Share: