Vreemde dromen na stoppen met cannabis
Gebruikers die stoppen of aanzienlijk minderen na veel en langdurig gebruik beschrijven vaak (in)slaapmoeilijkheden, maar ook opvallend levendige of 'rare' dromen. In een artikel op vice.com legt neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger uit hoe dat komt.
Zoals alcohol heeft cannabis effecten op ons slaappatroon, maar op een andere manier. Alcohol kan onze diepe slaap verstoren waardoor we na veel drinken vaak wakker worden midden in de nacht (typisch tussen 3 en 4 uur 's nachts). De dag daarop voel je je moe en niet uitgerust.
Cannabis blijkt vooral in te grijpen op onze REM-slaap. 'REM' staat voor 'rapid eye movement' (of snelle oogbewegingen). Tijdens de REM slaap hebben we de meeste dromen. Slaapdeskundigen gaan ervan uit dat dromen een functie vervullen bij het verwerken van gebeurtenissen en bij het opslaan ervan in ons geheugen. Als je wakker bent onthoud je dingen, als je slaapt wordt dit verwerkt en in je geheugen geprent.
Hans Hamburger: "Per nacht heb je vier of vijf slaapcycli. Zo'n cyclus duurt ongeveer negentig minuten, waarin je door verschillende stadia gaat. Zo is er oppervlakkige slaap, diepe slaap en als laatste REM-slaap. Tijdens die REM-slaap hebben we de meeste dromen. De meeste dromen onthoud je niet wanneer je doorslaapt. De laatste REM-fase, vlak voor het wakker worden, duurt het langst en wordt pas onthouden als je vanuit die droomslaap ook wakker wordt. Alleen dan herinner je je droom, met terugwerkende kracht. Als je niet wakker wordt tijdens die REM-slaap onthoud je dus helemaal niets van je droom.".
Omdat (veel) cannabis de REM slaap verstoort en onderdrukt, worden een aantal functies die tijdens deze slaapfases plaatsvinden niet uitgevoerd. Je droomt dus aanzienlijk minder, zonder je dat beseft. Dat kan als gevolg hebben dat je de volgende dag minder geconcentreerd bent en je eerder 'warrig' voelt. Je bent minder bij de zaak en je vergeet dingen die je normaal zou onthouden...
Na het stoppen met cannabis voeren je hersenen een soort inhaalbeweging uit. De REM-slaap wordt veel intenser, wat resulteert in heftige en levendige dormen. Hamburger: "Als je geruime tijd een middel neemt waarmee je een bepaald fenomeen onderdrukt, dan treedt dat fenomeen sterker op als je opeens stopt met dat middel te gebruiken. Dat noemen we het rebound-effect en is bijvoorbeeld ook merkbaar bij mensen die slaappillen slikken. Als ze daar plotseling mee stoppen krijgen ze hele rare, heftige dromen. Vaak is dat ook de reden waarom mensen die slaappillen blijven nemen en er afhankelijk van worden...".
Omdat de REM-slaap zich geleidelijk herstelt zullen de dromen ook meer gaan opvallen (voordien werden ze immers onderdrukt). Je wordt je meer bewust van de dromen die je had net voordat je wakker werd.
Na enige tijd zal de REM-slaap hersteld zijn en worden de dromen minder heftig.
Het oorspronkelijke artikel op vice.com vind je hier