Terug

Cannabis gebruiken met een vaporizer

Een 'vaporizer' of 'verdamper' is een apparaat waarmee je gedroogde kruiden (waaronder cannabis) kan verwarmen, zonder ze te verbranden. Dit laatste levert een belangrijk voordeel op. Verbranding maakt immers een hele resem schadelijke stoffen vrij die zeer nadelig zijn voor de gezondheid. Bij verdamping is het daarentegen mogelijk om etherische olieën uit een plant of kruiden te inhaleren, zonder giftige bestanddelen naar binnen te krijgen.

cannabis vaporizers

Er zijn veel verschillende soorten en maten van verdampers verkrijgbaar, die echter niet allemaal even betrouwbaar zijn of die niet getest werden. Verdampers die de damp niet doorheen water leiden, kunnen aanleiding geven tot irritatie van de keel en de bovenste luchtwegen. Andere blijken ontoereikend om schadelijke stoffen zoals teer te vermijden.

Bij medicinaal gebruik van cannabis wordt aangeraden om het product niet te roken, maar het te verdampen of er thee van te zetten. De Nederlandse organisaties 'Bureau voor Medicinale Cannabis' en NCSM raden dit ten zeerste aan. Het gebruik van thee wordt meestal geadviseerd bij chronische klachten van vrij contante aard, omdat de werking dan milder is en langer aanhoudt. Bij klachten die plots sterk kunnen opkomen, zoals krampen of andere pijnen, wordt inhalatie via een verdamper aanbevolen.

In principe zijn verdampers via een apotheek verkrijgbaar, maar het hangt van de apotheker af of deze aan een niet-medicinale gebruiker zal verkopen. Via een webshop kan je dan weer niet altijd zeker van de geboden informatie en de kwaliteit.

Wanneer we hierover informeerden bij de NCSM, liet men ons weten dat medicinale cannabisgebruikers rechtstreeks bij hen kunnen bestellen. Anderen verwezen ze naar de website van de producent van de 'Volcano vaporizer'. Volgens de NCSM is deze verdamper in Nederland uitgebreid onderzocht en betrouwbaar gebleken.

Meer informatie:

Terug